Llengua

Intersindical Valenciana considera un pas endavant l’Acord sobre competència lingüística

El Sindicat valora positivament l’acord sindical sobre la competència lingüística que ha d’acreditar el personal que treballa a les Administracions Públiques valencianes

27 / 12 / 2016 | Intersindical

El document que hem subscrit els sindicats pretén avançar en el procés de normalització lingüística de les administracions valencianes i del País Valencià. Els sindicats ens hem compromès a treballar per garantir que la nova Llei de la Funció Pública Valenciana incorpore, per primer vegada, la necessària capacitació lingüística per l’accés i la provisió dels llocs de treball. Un element necessari per apropar l’administració al territori, fer-la més pròxima a la ciutadania i garantir els drets lingüístics de les valencianes i valencians.

Què demanem els sindicats?
- Que totes les persones que treballen en les administracions públiques tinguen la competència lingüística. És a dir, que tinguen un nivell de coneixement adequat de valencià i castellà per poder exercir el seu lloc de treball, que les relacions de llocs de treball incloguen el seu coneixement i que als processos de selecció i de provisió de llocs de treball s’acredite la capacitació lingüística.
- Que el Consell garantesca l’ensenyament del valencià del personal que hi treballa a través de la formació i reciclatge.

Per la Intersindical Valenciana aquest acord és important ja que:

1. Per primera vegada hi ha un acord sindical majoritari: UGT, CCOO i Intersindical Valenciana. Fins ara, en l’àmbit sindical, no s’havia produït un acord d’aquestes característiques.

2. Amb aquest acord sindical aconseguim que el Govern Valencià haja d’incorporar la capacitació lingüística a la llei de la funció pública que està redactant i que es presentarà al mes de gener. Els partits que conformen el govern hauran d’assumir la nostra reivindicació en estar sustentada en un acord majoritari del moviment sindical valencià.

3. Per això, per primera vegada al País Valencià s’aprovarà una llei de la funció pública que inclourà l’exigència de la competència lingüística a tot el personal de les administracions públiques valencianes, tant en la selecció com en la provisió dels llocs de treball.
Cal ressaltar que aquesta serà la tercera llei de funció pública diferent que s’aprova (i que totes dues lleis van tenir nombroses modificacions i mai no van incloure la capacitació lingüística). En aquestes dues lleis la competència lingüística figurava com a mèrit però no com a requisit, perquè es podia accedir a la funció pública sense acreditar cap tipus de coneixement lingüístic de la llengua pròpia.

4. Aquest acord, és sens dubte, un gran avanç pel qual hem lluitat molts anys. Un acord sempre implica alguna cessió, però creiem que són assumibles pel que implica que per primera vegada, i segurament ja per a sempre, s’incloga l’exigència del coneixement lingüístic del valencià per a l’accés a la funció pública valenciana.

5. L’acord d’aquestes bases té, a més, el suport de les entitats més representatives de la societat civil i que més han treballat per instaurar aquesta capacitació lingüística, com són Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana.

6. L’acord de bases és molt semblant a la llei aprovada recentment a les Illes Balears: Llei 4/2016, de 6 d’abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública (BOIB núm. 46 de 12 d’abril de 2016).

7. L’única exempció que preveu l’acord és exclusivament en l’àmbit sanitari i de la salut i només per a cobrir llocs amb caràcter no definitiu i amb necessitats de personal i que aquest no dispose de la competència lingüística necessària. A més, per fer-ho, caldrà un informe de l’òrgan competent que acredite tant la manca de personal capacitat com la necessitat de cobrir els llocs de treball.
Es tracta, doncs:
a) De llocs que s’han d’ocupar provisionalment. Per tant, quan s’hagen d’ocupar de manera definitiva, sí que caldrà acreditar la competència lingüística.
b) De llocs molt específics, amb pocs especialistes i que cap d’ells no tinga la competència lingüística. Si n’hi ha personal que la té, no es podrà aplicar aquesta exempció.

8. A més, cal tenir en compte que la llei i, doncs, la competència lingüística, serà d’aplicació no sols a l’administració de la Generalitat Valenciana, sinó, com hem dit, també a totes les administracions locals (és a dir, municipis i províncies), universitats públiques, empreses públiques i personal estatutari. Per tant, l’abast del personal al qual s’aplicarà és amplíssim i l’impuls que això pot representar per a la promoció del valencià, l’apreciació del seu valor social i la seua presència pública, realment determinant.
Segons el Ministeri d’Administracions Públiques el personal que treballen al País Valencià són 225.599 persones, de les quals són 35.377 de l’Administració de l’Estat, que no es veurien afectades per la Llei de la Funció Pública Valenciana. La resta, 118.016 de la Generalitat, 53.830 de la local i 18.376 de les universitats sí que ho estarien. És a dir, afectaria a 190.222 persones dels 225.599 empleades i empleats públics. La incorporació de la competència lingüística per al personal de l’Administració de l’Estat al País Valencià és una reivindicació pendent que també volem assolir.

9. Finalment, el nostre sindicat vol expressar la seua satisfacció per aquest acord, pel seu abast i pel pas que donem hui en el procés envers la normalització lingüística al nostre país. Un procés que s’ha vist complementat amb el decret d’usos lingüístics i el decret de plurilingüisme que, des del nostre punt de vista hauria d’arreplegar les propostes de les entitats i dels sindicats per garantir que el programa mínim tinga el 50% de valencià, i que s’haurà de complementar amb la reobertura de RTVV, la reciprocitat de TV3, CatRàdio i IB3, l’augment progressiu de les partides pressupostàries destinades al valencià per situar-nos a l’alçada dels territoris amb llengua pròpia i la necessària Llei d’Igualtat Lingüística que substituesca l’actual LUEV.

Sindicats, partits i entitats donen suport a l'Acord sobre competència lingüístuca




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.