Davant la crisi

Intersindical Valenciana demana anticipació al conseller d’Economia Sostenible

El Sindicat s’ha reunit amb Rafael Climent per abordar qüestions relatives al procés de normalització econòmica.

14 / 05 / 2020 | Intersindical

En primer lloc, hem volgut tenir informació de primera mà sobre les previsions del calendari d’aplicació de les successives fases de la normalització, arran del nou context generat per la negativa del govern a autoritzar el passe a la fase 1 de tot el territori valencià. Una negativa sorprenent i no exempta de polèmica per la manca de transparència en la fixació dels criteris objectius que la jusfiquen i que dóna pas a la inseguretat en el procés de planificació; tant per l’administració autonòmica, com pels diferents sectors productius afectats o, fins i tot, de la mateixa ciutadania. El conseller no ha estat molt explícit en la resposta, perquè, com ha reconegut, és tracta d’una incògnita sense resposta, on les explicacions suren entre criteris amb base científica o, potser, altres d’origen incert.

A continuació li hem traslladat la nostra preocupació per la seguretat i salut de les treballadores i els treballadors. Especialment pel control efectiu de les empreses i la mateixa administració pública a l’hora d’aplicar correctament els plans de contingència per la protecció de les empleades i els empleats front al coronavirus. En un context en què som conscients que els recursos dels serveis d’inspecció són limitats i serà difícil que puguen donar una resposta adequada a les necessitats que el moment requereix.
El conseller és conscient de les limitacions i s’ha compromés a estudiar mecanismes de mediació més àgils que permeten resoldre els problemes que puguen sorgir al llarg del procés. Ha oferit, fins i tot, el seu gabinet per intervenir, si ho considerem oportú.

També li hem recordat, com a responsable dels serveis de prevenció a l’àmbit de l’administració pública valenciana la necessitat de finalitzar el pla de prevenció pels sectors de funció pública, justícia i ensenyament, així com l’obligació de l’administració d’elaborar els plans de contingència específics per cada centre de treball, prèviament a l’inici de l’activitat ordinària.
En altre ordre de coses, li hem manifestat la nostra preocupació per l’escenari econòmic i laboral que arribarà una vegada se supere la crisi sanitària, on presumim que a curt termini hi haurà un repunt important de la taxa d’atur. En el moment en què finalitzen els ERTOs vigents i, potser, es convertisquen en EROs permanents. Una evidència que ja s’objectiva en l’evolució de les taxes d’atur dels mesos de març i abril i que, malauradament, afecta especialment el País Valencià.

En aquest sentit li hem demanat que s’anticipe a aquest escenari, que mantinga les ajudes del Consell per a les treballadores i treballadors afectats per expedients de regulació temporal o per reduccions de jornada per conciliació de la vida familiar i laboral mentre dure la crisi econòmica. I en el seu cas, que s’estudie la possibilitat d’habilitar altres ajudes complementàries a les prestacions i subsidis per desocupació.

El conseller està compromés a garantir una renda bàsica per a les persones en situació de desocupació. No obstant això, ha manifestat que hi ha un greu problema de finançament i liquiditat de la Generalitat que pot suposar un entrebanc a aquestes polítiques de protecció social i que només es pot pal·liar amb la injecció de fons europeus. Cosa que, ara per ara, està per concretar.
Per últim i relacionat amb la qüestió anterior, l’hem instat a seguir treballant per la reconversió del nostre teixit productiu, excessivament depenent del sector serveis i molt sensible a les crisi econòmiques. Que s’afavorisca la transició a un altre model basat en I+D+I més autònom, divers, competitiu, qualificat i respectuós amb les condicions laborals dels treballadors i treballadores. Proposta que subscriu fil per randa i que constitueix una prioritat en la seua política en matèria d’economia i sectors productius. Amb tot, reconeix que hi ha serioses dificultats per revertir determinades dinàmiques empresarials i, en eixe sentit, demana el compromís i la participació de la societat civil organitzada per promoure una nova cultura de responsabilitat social de les empreses.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.