Davant la crisi

Intersindical Valenciana exigeix seguretat plena per al personal d’atenció social

28 / 03 / 2020 | Intersindical

Des del divendres dia 20 de març, els Serveis Socials del País Valencià han passat a dependre del Govern central. No obstant això, la gestió dels recursos que s’oferiran seran gestionats pels serveis socials valencians. En aquesta situació, hem d’entendre que l’emergència sanitària és i continuarà sent una crisi social de vulnerabilitat, raó per la qual és prioritària la precaució en les treballadores i treballadors socials que han d’atendre les persones usuàries del servei. Ara bé, si es dóna en unes condicions d’inseguretat, la probabilitat de contagis i la impossibilitat de controlar el virus augmenta, com ha passat a Itàlia.

Aquest virus és molt agressiu per l’alta taxa de contagis que provoca, i és letal en els col·lectius més vulnerables. Mentre el temps passe i deixem enrere les infeccions, no poden quedar desateses ni les persones fràgils, ni les professionals, ni el sistema d’atenció social mateix. El focus ara està en les residències de majors, però en pocs dies o setmanes passarà als domicilis mateixos, segons els experts.

La qüestió bàsica per evitar els contagis del virus és la seguretat de les persones que atenen, que es concreten en EPI, en testos preventius i en instruccions concretes que eviten que els ajuntaments o altres entitats envien persones a treballar sense aquests equips bàsics de seguretat. Això sí, les mesures concretes han d’arribar directament, a través de les noves tecnologies o via telefònica, amb la garantia de proporcionar-ne instruccions directes a les persones responsables del servei i evitar l’efecte caos o les decisions arbitràries que posen en risc a les treballadores socials, auxiliars i cuidadores, que són, al cap i a la fi, les que donen atenció directa a les usuàries.

Atès que la pandèmia sembla que es prolongarà en el temps, existiran noves necessitats que ara per ara no estan en la localització de les residències. En pocs dies, seran necessàries intervencions domiciliàries directes perquè les persones confinades a sa casa, com ara la gent gran que no està contagiada o les persones amb diversitat funcional amb necessitat de suports específics tenen totes un alt grau de vulnerabilitat. Caldrà administrar-los medicaments, atendre possibles malalties menors que no requereixen atenció hospitalària, acompanyar-los a passejar…  de manera que els serveis socials seran imprescindibles en aquesta atenció domiciliària.

Per això, exigim responsabilitat per part dels polítics perquè apliquen mesures assenyades sempre sota el principi de seguretat de les treballadores i treballadors. En una crisi de vulnerabilitat com aquesta, Intersindical denuncia els escassos recursos econòmics assignats a assumptes socials. Podem reconèixer la manca de recursos, però el que no podem tolerar és la improvisació o l’arbitrarietat de les decisions. Estem i estarem al costat dels nostres serveis socials però exigim immediatesa, racionalitat i sentit comú a l’hora d’elaborar-ne els protocols i instruccions.

D’altra banda, des d’Intersindical continuem demanant que es desinfecten d’ofici totes les residències de majors, independentment que la titularitat siga pública o privada i independentment que s’hi hagen donat casos o no. Així mateix, exigim la realització dels tests ràpids en totes les residències de majors del País Valencià com a mesura de prevenció, perquè el brot no continue avançant en aquest col·lectiu de persones majors, baixe o no la corba d’infeccions. I com hem dit, la nostra petició primordial i irrenunciable és la necessitat que la seguretat de professionals siga el punt de partida per a l’ajuda, sense la qual s’invalida qualsevol intervenció. En definitiva, atenció a les persones més vulnerables des de la seguretat plena de qui les atenen.

El Sindicat considera que els Serveis Socials no han de quedar a l’ombra sinó encapçalar la ruta que hem de seguir totes i tots junts per afrontar aquesta crisi social de vulnerabilitat i eixir-ne reforçats. I amb això, demostrarem el que les lleis diuen, que la quarta pota de l’estat de benestar és una pota imprescindible i necessària per a mantenir unes democràcies sanes, que eviten les desigualtats i que aspiren a la justícia amb el suport d’uns serveis socials públics de qualitat i, en aquest cas, inclusius perquè cap persona no es perda en el camí.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.