Davant la crisi

Intersindical Valenciana exigeix un “Pla Preventiu Específic de Contingència Social”

Intersindical Valenciana a través d´Intersindical Inclusiva i STAS-Intersindical Valenciana demana als responsables de Serveis Socials que s’implemente un “Pla Preventiu Específic de Contingència Social”.

25 / 03 / 2020 | Intersindical

Aquest pla ha de centrar-se en persones majors i col·lectius amb diversitat funcional per a continuar aprofundint i ampliant les mesures de prevenció i protecció i atenció ja preses a fi de crear un “escut social” i evitar una possible saturació o col·lapse del sistema sanitari valencià.

És el moment de la veritat, el moment de la coordinació i, sobretot, el moment d’actuar amb urgència i amb mesures extraordinàries en previsió del que pogués succeir en un futur immediat.

No és una qüestió d’alarmisme. Una cosa és ser alarmista i una altra comptar amb aquesta “hipòtesi de treball” que, es done o no, sempre serà efectiva perquè activarà tots els nostres ressorts socials que tracten de prevenir i protegir abans de curar la ferida o més bé, tallar el foc abans que avance cap a nosaltres. Els nostres Serveis Socials, ara més que mai, han de ser aquest “tallafocs” social perquè la pandèmia sanitària no arribe a convertir-se en una pandèmia social.

En aquest sentit les autoritats de serveis socials tenen tot el suport del Sindicat, però alhora les nostres demandes exigeixen remar totes i totes junts en la mateixa direcció, és a dir la “baixada de la corba” que faça possible evitar aquest possible col·lapse del sistema sanitari valencià.

Intersindical Valenciana, que està en contacte permanent amb els responsables de Serveis Socials de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives reconeix que aquesta crisi sanitària no és només una crisi de salut sinó una crisi econòmica i social, la qual cosa hem denominat, una “crisi de vulnerabilitat”.

Ara no es tracta de competències d’unes direccions generals o d’unes altres sinó d’anar totes i tots a una, especialment per ajudar als nostres majors, en les residències o a aquelles persones, insistim, més vulnerables que estan confinades en les seues cases.

El Reial Decret 8/2020 del passat 17 de març del Govern Central de Mesures Urgents i Extraordinàries per a fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19, legitima al govern valencià perquè aquestes mesures siguen efectives i es porten a terme independentment de la titularitat pública o privada.

Adaptada i publicada la Resolució en el DOGV del 18 de març del 2020, on expressament s’estableix el mecanisme de gestió de l’administració pública valenciana d’aquestes mesures. Aquesta resolució deixa ben clar, que les entitats passen a dependre del Consell fent-se càrrec la Conselleria de Sanitat i Salut Publica de la gestió centralitzant les decisions, en cas d’haver contagis pel coronavirus, en dues direccions generals; la de Recursos Humans i la d’Assistència Sanitària.

No obstant açò, aquesta centralització de les decisions en la Conselleria de Sanitat. Els Serveis Socials, com ja porten fent des de fa dies, han de continuar aprofundint i ampliant les mesures, instruccions i protocols en coordinació amb la Conselleria de Sanitat i, sobretot, amb els Ajuntaments i els Serveis Socials de base amb l’objectiu d’evitar la saturació i el possible col·lapse dels serveis sanitaris.

En aquest sentit, des de la Vicepresidència d’Igualtat i Polítiques Inclusives, al fil d’aquesta normativa recent, ha establert instruccions on es plasmen les condicions d’atenció a les persones del “sistema residencial” tant per als centres de titularitat pública com de privada. En les instruccions se sol·liciten mesures de protecció establint recomanacions i prohibicions com ara: normes d’higiene, prohibició de visites, atenció personalitzada a persones dependents i amb diversitat funcional. Així mateix s’ha establert el tancament dels Centres d’Atenció Especialitzats de Persones Majors (CEAMS) a fi de contenir la propagació del contagi.

I també, en les instruccions, s’explicita que, en cas que les residències estiguin contagiades pel coronavirus, les decisions se centralitzen en les direccions generals de Sanitat abans esmentades.

Al mateix temps s’estableixen telèfons d’incidències i de reclamacions que aprofitem per divulgar des del nostre sindicat. La Intersindical a petició de la Secretària Autonòmica, Elena Ferrando, ens ha demanat que els fem arribar les incidències que es produeixen al següent e-mail de la Conselleria d’Igualtat:

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

La Intersindical s’ha ofert per tant a elevar les incidències que ens arriben de la ciutadania o bé de la nostra afiliació que estiguen relacionades amb les competències de serveis socials.

No obstant, més enllà de les mesures adoptades per la Conselleria d’Igualtat en coordinació amb la Conselleria de Sanitat, Intersindical Valenciana sol·licita posar en funcionament un “pla específic de contingència social” a fi de continuar amb la línia d’algunes mesures preses per les autoritats competents i aprofundir en altres mesures de prevenció i protecció, mesures urgents i extraordinàries, com diu el RD, per a protegir sobretot a les persones majors i col·lectius més vulnerables i a les treballadores i treballadors que els atenen.

És per això que, des d’Intersindical Valenciana, instem als nostres responsables polítics dels Serveis Socials a posar en marxa un “pla de contingència social” basat en les següents mesures:

-Protecció ja de tots els professionals de serveis socials en tots els àmbits: administració local, administració del Consell i sector Públic Instrumental com són els treballadors socials, monitors, cuidadors tant de persones majors com de menors, persones que pogueren intervenir en aquestes accions preventives, assistencials i de tràmits urgents (incloem de manera expressa el personal administratiu que presta serveis directament relacionats amb aquestes àrees). En aquest sentit, és necessari entregar a cada persona treballadora un EPI bàsic abans de qualsevol tasca que se li designe, cosa que no s’està complint en molts dels casos. Mantenir les mesures sobre concentració de persones en lloc de treball, permisos per deure inexcusables degut a situacions de salut personal o personal a càrrec, instruccions clares de les noves funcions assignades.

A més es necessari mantenir el llocs de treball néts, abans i després de cada torn, és recomanable que es facen tasques de neteja i desinfecció per evitar riscos innecessaris.

Es necessita que des de la Conselleria d’Igualtat es coordinen tots els sectors de manera directa i efectiva per a poder atendre a totes les persones usuàries i de la millor i més eficient forma possible complint tots els protocols de seguretat.

- Mesures “d’aïllament” que, amb bon criteri, s’han pres respecte als centres de Dia de Majors i respecte a les residències de majors no deixant que cap personal extern no autoritzat i sense protecció puga accedir als centres residencials, instituint per a tal fi sancions greus.

- Realització de tasques de neteja i desinfecció per part de les forces de seguretat o bé personal especialitzat o d’altres instàncies assignades a aquesta tasca encara que no hi haja casos de coronavirus en els centres com a mesura de prevenció i així evitar un possible col·lapse o saturació del sistema sanitari.

- Realització urgent de “test ràpids” com a suport preventiu a totes les persones majors dels centres residencials. A totes i a tots. No sols els que siguen sospitosos.

- No cal dir que per part de les entitats privades existeix l’obligació legal d’aplicar les mateixes mesures públiques de prevenció i protecció. Els exigirem a totes les entitats privades que no compleixen les normes, les responsabilitats que es deriven d’aquestes negligències.

- Encara que el focus està ara en la residències, Serveis Socials ha d’estar preparat i crear també protocols de prevenció per a la “atenció domiciliària” de les persones majors i altres col·lectius com les persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental en quan es donen situacions provocades pel llarg confinament.

Finalment des del Sindicat considerem que queda per davant unes setmanes molt dures. Esperem que en el nostre territori la pandèmia vaja aconseguint a poc a poc el famós pic i dobleguem al virus, baixant la corba però, mentrestant, les mesures que es prenguen han de ser “extraordinàries” i per això hem de col·locar-nos en la hipòtesi de treball més dur. No podem conformar-nos ni baixar la guàrdia. Les bones decisions salven vides. Totes i tots hem d’arrimar el muscle i al mateix temps ser exigents i sobretot, estar vigilants. Exigim de la nostra classe política que prenguen bones decisions de cara a un futur pròxim, sense precipitacions irracionals però amb la determinació clara per poder prevenir el que faça falta i evitar així la mort de més persones.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.