Davant la crisi

Intersindical Valenciana reclama més mesures de suport a les famílies afectades pel confinament dels fills i filles

29 / 08 / 2020 | Intersindical

Davant l’imminent inici del curs escolar en les seues diferents etapes i el context gens favorable de l’evolució de la pandèmia per la covid-19 a les darreres setmanes, es configura un escenari farcit d’incerteses: unes afecten a les mesures de seguretat per garantir la salut de les i els menors als centres educatius i, les altres, es refereixen a la conciliació de la vida familiar i laboral en supòsits de confinament d’aquest pel tancament de l’aula o del centre.

Pel que fa a les primeres, se n’ha parlat molt als darrers dies com a conseqüència de la reunió de la Conferència Sectorial d’Educació amb presència de la Ministra d’educació i el de Sanitat, on, partint de la premissa de que l’educació al proper curs ha de ser preferentment presencial, s’ha adoptat tota una bateria de mesures de protecció de la salut de l’alumnat i del personal docent. Mesures que, si bé reduiran les probabilitats de contagi; malauradament, no ofereixen una garantia absoluta de que no puga produir-se un brot que, obligue al confinament de l’alumnat d’una aula concreta o, també podria ser, del tot centre educatiu.

És per això que sorgeix, a continuació, la incertesa de com afrontar aquest confinament al sí de la unitat familiar i, especialment, com conciliar el treball i l’atenció a les filles i fills. La casuística d’aquest confinament pot ser diversa; així com les necessitats de les cures al domicili familiar, en funció de les condicions laborals de les mares i pares, de l’edat de la o del menor afectat i de si es tracta d’una simple quarantena preventiva o, en el pitjor dels casos, que es tracte d’un diagnòstic positiu per la covid-19.

Aquest darrer cas, el més problemàtic, és, potser, el que ha estat objecte d’una major protecció; doncs, arribat el cas, la unitat familiar restaria automàticament confinada i les mares i pares s’acollirien a una incapacitat temporal assimilable, a efectes econòmics, a un accident de treball.
Pel contrari, si afortunadament es tracta d’un simple període quarantena, perquè l’alumne o alumna a estat en contacte directe o indirecte amb una persona positiva, sense que les proves PCR li hagen resultat positives, les solucions proposades des de les Administracions són diverses i, al nostre parer, totes insuficients, al no tenir en consideració les circumstàncies particulars de cada cas. Se’n parla de teletreball, de flexibilització de la jornada de treball o de permís retribuït recuperable; totes elles, però, sotmeses a la condició de que siga compatible amb les característiques laborals de l’ocupació de les persones progenitores; la qual cosa deixa a les mares i els pares en una situació d’indefensió davant l’empresa i sumides en la més absoluta incertesa.
Per Intersindical Valenciana, la necessitat de la conciliació de la vida familiar en els supòsits de confinament de les filles i fills no pot estar sotmesa a la discrecionalitat de l’empresa o a les condicions laborals dels pares i mares; per tant, exigim una regulació legal imperativa que determine la priorització de les solucions proposades i, a més, facilite realment la conciliació familiar. És per això que proposem, i per aquest ordre, les següents opcions alternatives:

1.- Teletreball amb reducció de jornada del 50% pels dos progenitors; doncs el teletreball, en cap cas suposa treballar menys i, per tant, no garanteix la disponibilitat de temps per atendre les necessitats d’atenció de les i els menors.

2.- Reducció de jornada retribuïda del 50% per la mare i el pare amb possibilitat de flexibilitzar l’horari de treball per assegurar la presència al domicili de, al menys, un d’ells.

3.- En el supòsit de que les mesures anteriors no foren factibles o pels supòsits de famílies amb una sola persona progenitora, permís retribuït no recuperable del 100% de la jornada laboral per la mare o el pare, mentre dure la situació de confinament.

Només amb aquestes garanties legals, la conciliació serà real i efectiva i se donarà seguretat a les famílies a l’hora d’abordar una possible situació de confinament del seus fills i filles.

Ara bé, si només ens quedarem en aquestes propostes, la solució seria incomplerta, doncs, deixaríem fora de qualsevol ajuda a les persones en situació d’atur, amb dret o no a prestacions o subsidi, i a les persones que, per causes alienes a la seua voluntat, han de sobreviure de l’economia submergida i que resten excloses de qualsevol dret laboral. Per tant, les mesures laborals anteriors s’han de completar amb un seguit de prestacions socials, que equiparen i igualen a totes les persones per afrontar amb les mateixes oportunitats una situació no desitjada de confinament.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.