9 d’octubre

Ja toca treball estable, la redistribució de la riquesa i la igualtat lingüística

En el seu manifest del 9 d’octubre, Intersindical Valenciana adverteix que ja toca avançar en les millores socials i laborals i en la recuperació dels drets retallats.

04 / 10 / 2017 | Intersindical

A continuació reproduïm íntegre el manifest del Sindicat.

9 d’octubre, ja toca

El 9 d’octubre, les valencianes i valencians commemorem la nostra Diada. Un dia per reflexionar sobre la nostra situació actual i el nostre futur com a poble.

Les polítiques d’austeritat i antisocials impulsades per la Troica i aplicades pel govern espanyol i per l’anterior govern valencià ha fet malbé el nostre país i han afectat molt negativament les treballadores i treballadors. L’atur, la precarietat i l’exclusió social caracteritzen el mercat laboral. Per això, considerem que ja toca donar solucions reals a aquesta situació, per capgirar-la i avançar envers unes polítiques socials i laborals que beneficien a la majoria de la població i no a una minoria que s’enriqueix a costa de la resta.

Ja toca treball estable, de qualitat i amb salaris dignes, ja toca reduir la jornada laboral per generar més ocupació, ja toca acabar amb totes les discriminacions al món laboral bé siga per raó de sexe, procedència, edat o orientació sexual, ja toca un treball segur i saludable en totes les empreses i administracions, ja toca una veritable conciliació de la vida personal i laboral, ja toca establir un marc valencià de relacions laborals i prestacions socials.

Ja toca redistribuir la riquesa per acabar amb les desigualtats socials, ja toca una renda bàsica universal, ja toca que els nostres majors tinguen una pensió digna, ja toca una igualtat plena de les dones que acabe amb el patriarcat dominant, ja toca que totes les persones gaudisquen d’una vida digna, ja toca, també, que les persones que venen o volen vindre al nostre país ho puguen fer i troben refugi, ja toca obrir fronteres físiques i mentals per construir una societat acollidora, justa i igualitària.

Ja toca avançar envers una veritable igualtat lingüística en tots els àmbits de la societat, ja toca que tinguem mitjans de comunicació públics propis, ja toca que compartim un espai de comunicació audiovisual amb el territoris de parla catalana, ja toca promocionar la nostra cultura popular, la nostra música, la nostra producció literària i artística, ja toca, en definitiva, que la nostra identitat deixe de romandre clandestina.

Tenim un País per fer i en aquesta tasca les treballadores i treballadors valencians necessitem avançar en eixe camí de millores socials i laborals, perquè ja toca que deixem de pagar una crisi que nosaltres no hem generat.  I per fer-ho calen polítiques al servei de la majoria de la societat. Sabem el que volem i sabem com fer-ho; sols necessitem que ens deixen decidir a casa nostra les nostres polítiques, perquè ja toca que puguem decidir sobre totes aquestes matèries laborals, socials i econòmiques, ja toca avançar en l’autogovern assumint noves responsabilitats i competències, ja toca, companyes i companys, millorar les nostres condicions de vida.

Per la seua banda, la Comissió 9 d’octubre ha fet pública una nota de premsa on expressa el lema de la convocatòria d’enguany, “Sí al valencià”:

L’elecció del lema d’enguany vol posar l’accent en la llengua com a element de trobada i cohesió social, com a espai comú i valor compar t d’una societat plural. En aquest sen t, dir “sí al valencià” és dir sí a la convivència, al respecte, a la igualtat, a una personalitat pròpia construïda amb les aportacions de persones d’origen divers. La llengua entesa en posi u i com a instrument de diàleg.

També convoca a la manifestació reivindicativa de la vesprada, que eixirà a les 18 hores de la plaça de Sant Agustí, de València.

Podeu llegir la nota de premsa completa ací.



Comentaris
Guillermo García
06 / 10 / 2017 - 18:34

Buenas tardes,

Perdona que te corrija, Diada solo hay una, la de Cataluña y yo como valenciano y afiliado del STEPV, no quiero que se confunda Valencia con Cataluña. No quiero que se sigan los pasos de la segunda, que mira donde nos han llevado.

Y por favor, eso de “la nostra identitat deixe de romandre clandestina”, no lo digas ni en broma. A ver si empezamos con el mismo victimismo que en Cataluña, y de ahí pasamos dentro de veinte años a tener un pueblo dividido entre pro independentistas y pro españoles.

Identidad sí, pero sin victimismo. Se puede ser español, valenciano o las dos cosas, siempre que haya respeto. Yo me siento español y valenciano y quiero seguir así.

Respecto a la “llengua valenciana”, una cosa es fomentarla y otra quitar el nombre en castellano de las calles de Valencia. Tengo amigos de Cuenca que están de paso y tienen que llevar a sus hijos a la línea educativa en valenciano. No me parece bien.

Quiero mi lengua, sí, pero no al precio de obligar a otros a aprenderla si no quieren hacerlo porque se ve en las Islas Baleares que eso está siendo contraproducente. Creo en mi tierra y en mi gente, pero no quiero que terminemos siguiendo a los dirigentes catalanes como modelo.

Podría responderte en valenciano, pero he querido hacerlo en castellano, porque últimamente veo que mi identidad valenciana está bien protegida, pero no así la española.

Desde el STEPV siempre me habéis ayudado, a mi y a mis compañeros y aprovecho para daros las gracias desde aquí también.

Un abrazo


Néstor
09 / 10 / 2017 - 19:25

Hola Guillermo,creo equivocado tu comentario acerca de la lengua valenciana en comparación con la castellana; si la lengua de los valencianos es el valenciano, muy poco prestigio se le da y me parece genial intentar igualarla en legitimidad al uso al castellano, cosa que por ahora no existe. Puede ser que no haya una propuesta perfecta para solucionarlo, pero dar unos porcentajes iguales en educación no creo que lo sea tampoco. Me gustaría como valenciano, que todos los alumnos al acabar los estudios obligatorios tuvieran una competencia igual en las dos lenguas (usen la que quieran usar, faltaría más en su vida personal o profesional). El conflicto lingüístico existe, y el nuevo decreto resulta mejor que lo que había anteriormente y que no ha valido para nada por conseguir esa igualdad legítima.

El otro comentario sobre tus amigos de Cuenca tampoco me parece justo. Hay muchas personas migrantes de paso en nuestros pueblos con hijos nacidos en España, o aquí mismo, que utilizan otras lenguas en casa difrerentes al valenciano y no tienen derecho de elegir otras lenguas como el rumano, el árabe, el bereber, el alemán, el gallego, el vasco…
Jo sóc, per desgràcia, únicament castellanoparlant a ma casa, quan per la família podíem haver aprés també el valencià, però eixa mala visió de la llengua per part de molts valencians de menyspreu com que val menys que aprendre el castellà no la trobe justa, ni ètica ni certa. Crec que ens d’estimar més, i per això opine que el teu comentari no ajuda.

I, per últim, el teu comentari sobre la paraula “diada”. Ací tens la definició de l’AVL:
diada [diáða]
1.
f. Jornada, dia en relació al temps que fa o l’assignat per a fer alguna cosa. Quina diada de vent!
2.
f. Dia assenyalat en què se celebra una festa important o un esdeveniment memorable. La diada de la Mare de Déu d’Agost.
3.
tindre diades loc. verb. Estar bé uns dies i malament uns altres.

Crec que el teu comentari torna a ser erroni. Pots sentir-te com vulgues, valencià, espanyol, les dos alhora, ciutadà del món, apàtrida, però no trobe justa la connotació negativa del fet que moltes persones pacíficament des de fa anys reclamen poder elegir el seu futur. Els fets ocorreguts i com han sigut es poden valorar des de molts punts de vista i, com sempre, la veritat absoluta no la tindrà ningú. Si el comentari t’ho ha despertat el terme “clandestinitat”, serà més encertat o no, però és metafòric, encara que si és ben cert que molt sovint i, per desgràcia, moltes persones valencianoparlants no tenen la igualtat lingüística que per llei hauríem de tindre.

Salutacions.

Néstor


Maria
10 / 10 / 2017 - 15:25

Guillermo, Néstor i tots:
Jo també sóc professora i afiliada. Perdoneu, però en termes pràctics no podem parlar ni de manifestació ni de diada ni de llibertat d’expressió. Vaig voler assistir a la manifestació amb la meua família pels motius que ja ha explicat Néstor i ho vaig fer al lloc i hora convocades, com s’havia publicat a aquesta mateixa pàgina. La sorpresa va ser que només arribar vam haver de sortir corrents per a no ser agredits (físicament, que verbalment ja ho vam ser prou). Cap a casa la majoria de les persones que ens vam mobilitzar. I sort d’arribar il·lesos.
Potser podríem oblidar-nos un poc de tot el que passa a Catalunya, dedicar-nos a veure què passa ací, i si ho podem solucionar.

Salutacions,

Maria


Guillermo Garcia
10 / 10 / 2017 - 15:39

1) Definició de clandestino según la RAE:
Secreto, oculto, y especialmente hecho o dicho secretamente por temor a la ley o para eludirla.

Segons la AVL:
Ocult, amagat, especialment fet o dit secretament per por de la llei o per a eludir-la.

Efectivament, el terme clandestinitat parla de “la por a la llei” i crec que aquest no és el càs.
Per tant, és exagerat açò que dius. Molts amics meus parlen valencià i ningú mai ha anat contra ells.


2) Jo no vull que la gent es veja obligada a aprendre valencià a la força. Sense cap dubte, en eixe punt, pensem de manera oposada.
Estendre la llengua, per a mi, no deuria ferse obligant als que viuen açí a aprendrela.
Mira com parlen molts joves el castellà hui en dia i es suposa que han aprés al col·legi. ¿Per a què ens ha servit?
En qualsevol cas, eixa es només la meua opinió personal.

Hi ha llocs de la comunitat que son solament castellano-parlants í jo no vull canviar això e imposar el valencià en eixes cuitats o pobles, perquè això provocarà rebuig i va en contra de la llibertat de cadascú.

3) Quan jo estudiava, vaig aprendre valencià. Anys després moltes paraules van canviar i en el mateix diccionari, moltes paraules valencianes varen desapareixer per a mostrar els nous termes catalans. Hagué substitución de paraules, como si dir les altres, fóra incorrecte.

Llig aquesta noticia:
http://intersindical.org/noticies_actualitat/article/intersindical_valenciana_participara_en_els_actes_unitaris_i_institucionals

o aquesta altra:
http://cadenaser.com/emisora/2017/09/20/radio_valencia/1505936010_264746.html

I veig que feu política. Un sindicat té que defendre als treballadors, ni més ni menys.

Es suposa que ens representeu, però després veig això del “dret a decidir” i me’n vaig cap arrere.

Com a afiliat a l’STEPV a la Universitat Politècnica de València he solicitat que el nostre sindicat pregunte a Intersindical si esteu a favor de la independència i tindreu que respondre eixa questió al pròxim congrés, perquè la majoria de les persones que treballem açí, no ho estem.

Volem convivència, no independència.
Personalmente vull que els carrers tinguin cartells en valencià i en castellà i sobretot els valencians volem viure en pau,
no arrivar al estat actual de Catalunya.

4) Probablement tens raó en la definición de Diada, però és una paraula tan utilitzada al català per els independentistas catalans que a molta gent de València ens sona malament.No oblideu que València no és Catalunya i que ací no estem a favor de la independència.
I crec que molta gent es donará de baixa del nostre sindicat si vos decidiu per la opció de la independència.

Gràcies


Intersindical Valenciana
11 / 10 / 2017 - 11:06

Intersindical Valenciana, també STEPV, està per la defensa del dret a decidir i del dret a l’autodeterminació dels pobles i això és el que defensa el sindicat des de la seua fundació. Això és un component de l’ADN del sindicat, no només per al Kurdistan o el Sàhara sinó també per les diferents nacions i pobles de l’estat espanyol. I això està als nostres estatuts, tant de la Intersindical Valenciana com de l’STEPV, que s’han aprovat en els congressos des de la fundació.

El sindicat també té un caràcter sociopolític. La defensa de les treballadores i treballadors no és un assumpte únicament laboral sinó també de model social. Per això el sindicat participa en moltes plataformes sociopolítiques i ho continuarà fent. Una per exemple és la que demana un millor finançament valencià.

La nota de premsa que poses sobre la Diada Nacional del País Valencià és té elements de caire laboral i polític, com toca en un dia tan important per les valencianes i valencians i a un sindicat compromés amb l’autogovern i la transformació social.

La nota de la Cadena Ser és incorrecta. Eixa manifestació, de la qual vam ser part activa, era contra la repressió a Catalunya, no per la independència.

Ací, al País Valencià només hi ha una imposició lingüística, la de castellà. Una imposició que ve de lluny. Dir que es vol imposar el valencià és fals. El sindicat està compromès amb la normalització i igualtat del valencià que és la llengua discriminada i marginada a la nostra societat. Tampoc és cert que el català s’haja imposat en Catalunya o a les Illes Balears. Això és propaganda de les entitats i mitjans contraris a una veritable igualtat lingüística de la nostra llengua.

Nosaltres defensem una Llei d’Igualtat Lingüística que pose al valencià al seu lloc, després de tants anys de ser discriminat, i això suposa unes polítiques lingüístiques que el discriminen positivament en ser la llengua minoritzada.

Per cert, el dia 9 d’octubre ens vam manifestar sota el lema “Sí al Valencià” pacíficament. Nosaltres i totes les entitats que ho vam fer no trenquem la convivència, ho van fer els grups ultres i feixistes que volien impedir que una manifestació comunicada i pacífica es poguera fer amb normalitat. Els que trenquen la convivència són els que no accepten ni la diversitat, la democràcia o la llibertat per decidir el que cada poble vol ser.


Guillermo Garcia
15 / 10 / 2017 - 20:17

Entendido. Entonces soy yo quien cometió el error de afiliarme a este sindicato sin leerme los estatutos. Pido perdón por ello.

Mucha gente de la Universidad Politécnica se afilió como yo a vuestro sindicato por el buen nombre de algunos compañeros que defienden allí nuestros derechos. Pero si al final, lo que estamos haciendo es fomentar lo que tú me comentas más arriba, creo que sobramos.

Tú hablas de la represión en Cataluña, pero ¿dónde hablais de los que allí viven con miedo al gobierno de cataluña? Dame por favor un enlace a esa noticia.

Para defender una financiación más justa no se necesita ninguna causa política, ni hacer política.

Yo lo que veo es que durante muchos años se obligó a la gente a aprender castellano y ahora lo que veo, es el mismo intento por parte del otro lado. Tan malo es ser de extrema derecha como de extrema izquierda. Ahora la Universidad se llama oficialmente “Universitat” y se pretende que todos los ordenadores estén instalados con las aplicaciones en catalán, que no valenciano.

Significa eso que si los trabajadores utilizan el MS Office, se les ha de instalar a todos en catalán, o ¿les daréis el derecho de decidir?

Gracias por abrirme los ojos.

Un saludo


Intersindical Valenciana
16 / 10 / 2017 - 13:34

La primera cosa és dir que estem comentant una notícia referida al manifest de la Intersindical Valenciana sobre el 9 d’octubre. Un manifest que es centra en les reivindicacions sindicals nostre de cara a aquesta data tan assenyalada per les valencianes i valencians.

Per altra part, el Sindicat sempre ha condemnat la violència i la repressió com “solució” dels conflictes. Ho hem fet ara per fets recents a Catalunya, i també ho van fet en altres ocasions quan la Generalitat de Catalunya va ordenar que tiraren violentament els estudiants tancats en la Universitat de Barcelona que protestaven per la reforma de Bolonya. Aquest fet fa anys que va passar però era un exemple per informar-te de les nostres actuacions recents o passades.

Per tant, nosaltres ens posicionem en nombroses ocasions davant de fets violents que passen a molts indrets de l’estat o del món. No només de Catalunya.

No compartim el que dius sobre una suposada “imposició del valencià”. No és cert. Ací, la llengua discriminada és el valencià, per això calen polítiques que posen en valor el valencià per avançar envers una veritable igualtat lingüística.

El tema del finançament o d’altres com les inversions públiques dissortadament estan molt polititzats en ser el govern espanyol, actual o anteriors, els que no s’ha preocupat ni ocupat per acabar amb la discriminació que patint les valencianes i valencians. Una discriminació que afecta negativament a educació, sanitat, dependència, serveis socials… En tot cas, el Sindicat ha decidit convocar la manifestació del 18 de novembre de 2017 per un finançament just.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.