Davant la crisi

La desescalada COVID-19

Pla del govern per a la transició “cap a una nova normalitat”

30 / 04 / 2020 | Intersindical

Aquest dimarts, 28 d’abril, s’ha reunit el Consell de Ministres per a analitzar i fer noves propostes sobre l’evolució de la COVID-19. El president del Govern ha comparegut en roda de premsa i ha explicat l’estratègia que el Govern té prevista per a la desescalada, el “Pla per a la Transició cap a una nova normalitat”. Les seues previsions són que la desescalada del confinament finalitze a la fi del mes de juny, si tot evoluciona segons el que es preveu. La desescalada serà “gradual i asimètrica”, coordinada i adaptable en funció dels territoris,  serà l’Executiu qui coordine la seva implantació en províncies i comunitats autònomes, sempre en funció del compliment, i l’aplicarà en quatre fases. Cadascuna d’aquestes fases durarà un mínim de dues setmanes, i la desescalada durarà un mínim de sis setmanes en cada territori, i s’estima un màxim de 8 setmanes. Començarà el 4 de maig, i la unitat territorial a emprar serà la província, “No hi haurà mobilitat entre províncies o illes fins a aconseguir la normalitat”, ha informat. El Ministeri de Sanitat supervisarà les dades i serà qui controle les comunitats autònomes per a anar ajustant el confinament.

Les normes generals a considerar seran les següents:

* Les fases tindran un mínim de dues setmanes de durada, i la successiva implantació estarà condicionada a indicadors de salut pública i a l’evolució de les dades.

* La província és la unitat territorial a utilitzar.

* La desescalada serà asimètrica, segons l’evolució de cada província.

* La nova normalitat s’iniciarà, com a mínim, a partir del 25 de juny, mantenint les normes de seguretat i distància social.


Les quatre fases dissenyades són:


Fase zero: de “preparació de la transició”
Comença el 4 de maig.
És la situació, en data d’avui, caracteritzada per l’establiment de mesures d’alleujament comuns per a tot el país una vegada doblegada la corba de contagis. Durant aquesta fase es podran adoptar mesures que afecten exclusivament determinats territoris.


Es caracteritzarà per l’aplicació de “mesures d’alleujament comunes”, com les eixides dels menors de 14 anys, o el previsible permís per a passejar i fer esport a la resta de ciutadans, a partir del 2 de maig.


En aquesta fase es permetrà obrir “petites escletxes” en l’activitat econòmica, com “locals amb cita prèvia i tracte individual”. Es preveu implantar senyalització i mesures de protecció en els locals públics, de cara a la següent fase.

Fase un: Inicial
Comença l’11 de maig.
Les províncies que tinguin bones dades de contagis podran entrar en la fase un, en funció del compliment dels indicadors en els diferents territoris, es permetrà l’obertura parcial d’activitats, en particular, activitats econòmiques com l’obertura del petit comerç, activitats en l’àmbit agrari, activitats esportives professionals, allotjaments turístics sense utilització de zones comunes, entre altres activitats.


S’anirà suavitzant el confinament i s’alçaran algunes restriccions. En aquesta fase es preveu l’habilitació d’un horari preferent per a majors de 65 anys.


Fase dos: Intermèdia
Comença el 25 de maig.
En aquesta fase es planteja l’obertura parcial d’activitats que es mantenen restringides en la fase I, amb limitacions d’aforament. Durant aquesta fase es podran obrir els espais interiors dels locals respectant un terç de l’aforament, sempre amb garanties de separació. El curs escolar podrà començar al setembre, però alguns centres educatius podran obrir abans (una excepció per als menors de 6 anys els pares dels quals treballen de manera presencial).


Podran obrir cinemes i teatres (amb seients preassignats), sales de conferències i espectacles culturals, sempre respectant la regla d’un terç de l’aforament. En el cas dels espectacles a l’aire lliure, l’aforament serà de 400 persones màxim, i hauran d’estar assegudes.


Fase tres: Avançada


Es flexibilitzarà la mobilitat en l’àmbit comercial. En aquesta fase es preveu l’obertura de totes les activitats, sempre mantenint les mesures oportunes de seguretat i distància. Es contempla l’obertura del comerç minorista que no haja obert amb anterioritat, amb limitació d’aforament, bars i discoteques amb aforament molt limitat, museus i espectacles culturals, també amb assistència limitada.


Nova normalitat
Acaben les restriccions socials i econòmiques. Es manté la vigilància epidemiològica, la capacitat reforçada del sistema sanitari i l’autoprotecció de la ciutadania.

Les dates i l’evolució dependran del comportament i el control de la pandèmia, així com de la capacitat per a anar superant les diferents fases. Totes les fases seran degudament regulades amb noves ordres del Ministeri de Sanitat.






Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.