Davant la crisi

La desescalada: mesures que entren dilluns aquest dilluns 4 maig

En el transport públic, que funcionarà a la meitat de la seua capacitat, serà obligatori l’ús de màscares

04 / 05 / 2020 | Intersindical

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat les mesures que entren en vigor aquest dilluns 4 de maig. La nova regulació estableix l’obligació de l’ús de màscara en el transport públic. Metro i autobusos funcionaran amb un límit del 50% de la seua capacitat. “L’ús de màscares que cobrisquen nas i boca serà obligatori per a tots els usuaris del transport amb autobús, ferrocarril, aeri i marítim”, recull el BOE.

Les màscares són la principal novetat de la primera fase de desescalada. El Govern distribuirà sis milions en els principals nuclis de transport públic a partir del 4 de maig. Altres quatre milions de màscares seran repartides a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i un altre milió i mig ho faran les ONG.

Les treballadores i treballadors d’autobús i ferrocarril que tinguen contacte directe amb els viatgers, hauran d’anar proveïts de màscares i tindre accés a solucions hidroalcohòliques per a practicar una higiene de mans. El BOE concreta que els operadors de metro i autobús “procuraran” que els passatgers mantinguen entre si “la màxima distància possible”. Per a això s’estableix com a referència que l’ocupació de metro i autobusos siga de la meitat de les places assegudes i de dos viatgers per cada metre quadrat per a viatjar dempeus.

En els autobusos i trens en els quals tothom ha d’anar assegut no es podrà ocupar més de la meitat dels seients respecte del màxim permés. Les empreses adoptaran les mesures necessàries per a procurar la màxima separació possible entre els viatgers. En els autobusos es mantindrà sempre buida la fila posterior a la butaca ocupada pel conductor. També recomana col·locar cartells per a “recordar la necessitat de mantindre la distància de seguretat i mesures d’higiene”.

Respecte a les mesures de seguretat per al personal treballador el BOE precisa que els titulars de l’activitat econòmica hauran de complir “en tot cas” amb les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent, tant amb caràcter general com de manera específica per a previndre el contagi de la COVID–19. El BOE precisa que s’assegurarà que totes les treballadores i els treballadors compten amb equips de protecció individual adequats al seu nivell de risc, i que tinguen “permanentment” a la seua disposició en el lloc de treball gels hidroalcohòlics.

L’ús de màscares és obligatori quan no es puga garantir-se la distància de seguretat interpersonal de dos metres entre el mateix personal treballador, entre treballador/a i client. Tot el personal haurà d’estar format sobre el correcte ús dels equips de protecció.

També indica el BOE que, el fitxatge amb empremta dactilar serà substituït per qualsevol altre sistema de control horari “que garantisca les mesures higièniques”. Quan no siga possible s’haurà de desinfectar el dispositiu de fitxatge abans i després de cada ús, advertint el personal d’aquesta mesura.

Les condicions de treball es modificaran, en la mesura que siga possible, per a garantir la distància de seguretat interpersonal, es modificarà la disposició dels llocs de treball, i s’organitzaran els torns corresponents. També recull que “es garantirà una ventilació adequada de tots els establiments i locals comercials”.

Les neteges es realitzaran en finalitzar la jornada, i per a això s’hauran d’usar desinfectants com a dilucions de lleixiu i aigua. Després de cada neteja, els materials emprats i els equips de protecció individual utilitzats es rebutjaran “de manera segura”. S’haurà de realitzar una neteja i desinfecció dels llocs de treball en cada canvi de torn, amb especial atenció a taulells, mampares, teclats, terminals de pagament, pantalles tàctils i altres elements susceptibles de manipulació.

Respecte a la roba de treball, s’indica que es llavarà i desinfectarà diàriament. Haurà de llavar-se “de manera mecànica en cicles de rentada entre 60 i 90 graus”. En els casos en els quals no s’utilitze uniforme o roba de treball, les peces utilitzades també haurà de llavar-se en les mateixes condicions.

L’ordre inclou la prohibició per a reincorporar-se al seu lloc de treball de les empleades i empleats que en el moment de la reobertura estiguen en aïllament domiciliari per tindre diagnòstic de la COVID-19 “o tinguen algun dels símptomes compatibles” amb el virus. No podran reincorporar-se al treball les persones que, no tenint símptomes, es troben en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte amb alguna persona diagnosticada de COVID-19. Si un treballador tinguera símptomes de la malaltia, es contactarà immediatament amb el centre de salut corresponent. La persona treballadora haurà d’abandonar el seu lloc de treball fins que siga valorat per l’equip mèdic corresponent.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.