Davant la crisi

La reincorporació presencial

A partir de la fase 3 de la desescalada, complint les mesures de seguretat per a les treballadores i els treballadors, començarà la represa de l’activitat presencial

11 / 05 / 2020 | Intersindical

Una de les novetats que ens ha portat la pandèmia COVID-19 ha sigut la implantació en moltes empreses del teletreball. Reivindicació que venim plantejant els sindicats des de fa temps i que tenia poc eco en la negociació col·lectiva. Ara, per motius de força major, aquest tipus de treball s’ha generalitzat i, com a forma nova de treballar, crea dubtes sobre el seu contingut i implantació en el temps.

Uns dies abans de decretar-se l’Estat d’Alarma, el Govern va recomanar a les empreses que, en totes aquelles que fóra possible, posaren en marxa el teletreball. Si mirem la guia institucional sobre la desescalada, està previst que en la fase 3 és quan es poden aplicar protocols de reincorporació presencial en les empreses per a reprendre l’activitat laboral. La reincorporació sempre estarà condicionada a les mesures de seguretat, ús de EPIs i altres mesures de protecció. Les reincorporacions d’han de fer de manera escalonada i amb garanties per a la conciliació familiar, sobretot atesa l’escolarització dels xiquets, que tot fa indicar que no serà abans de l’inici del curs escolar, a principis de setembre.

Després la reincorporació al treball i que el teletreball deixe de ser aconsellable segons el Ministeri, és quan entre en funcionament la fase 3. I en quina data entra en funcionament la fase 3? Perquè està en funció de quan s’aconseguisca superar les anteriors fases. Si tot segueix els càlculs previstos, la data que estima el Ministeri de Sanitat és la del 8 de juny. A partir d’aquesta data, decau la recomanació del Govern sobre el teletreball i pot començar la reincorporació presencial als llocs de treball. Això sí, complint amb les mesures de seguretat per a les treballadores i els treballadors.

Recordem, en la fase 1, les empreses han de “analitzar les exigències de Prevenció de Riscos Laborals, revisar els seus plans de prevenció i realitzar les adaptacions necessàries que imposa la seguretat pel COVID-19. No hi ha canvi en la fase 2, es passa directament a la fase 3, que és quan es permet la reincorporació presencial als llocs de treball.

Però, quan arribarem a la fase 3? Depén de l’evolució de la pandèmia en cada territori. Les Fases s’imposaran de manera asimètrica, en funció de la situació de la COVID-19 en cada Àrea de Salut. Ara com ara, la Fase Zero, només l’han superada 10 Àrees de Salut, que afecta el 30% de la població, l’altre 70%, la resta d’Àrees de Salut, segueix igual que estava fins a noves notificacions.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.