Llengua

L’aprovació de l’avantprojecte de la Llei de la funció pública, tal com l’ha aprovat el Consell, no garanteix la competència lingüística

Intersindical Valenciana considera fonamental l’exigència de la competència lingüística per garantir els drets de tota la ciutadania

15 / 02 / 2020 | Intersindical

L’aprovació del l’avantprojecte de llei de la funció pública valenciana aprovat pel Consell del Botànic no garanteix en absolut l’exigència de la competència lingüística en els llocs de treball de les administracions valencianes, ja que que s’ajorna, pràcticament sine die, l’aprovació d’aquesta exigència.

El desembre de 2016 les principals forces sindicals, i entre elles Intersindical Valenciana, vam signar un acord en què demanaven “garantir la competència lingüística de totes les persones que treballen” en l’administració. Per això, no s’entén que més de tres anys després, el resultat siga novament diferir l’aprovació d’aquesta exigència, si més no, un any. Tot això, és clar, sempre que hi haja acord entre els diferents partits integrants del Botànic.

Totes les explicacions que s’han ofert fins aquest moment no han aportat cap argument juridicopolític i només s’ha ofert excuses que demostren la manca de voluntat per part d’aquest Consell, o almenys de part d’aquest, per fer efectiva l’exigència de la competència lingüística en l’accés a la funció pública.

El maig de l’any passat, des d’Intersindical Valenciana vam mostrar la nostra satisfacció perquè el dictamen del Consell Jurídic Consultiu (CJC) avalava amb claredat l’exigència de la competència lingüística en l’accés a la funció pública i on el CJC afirmava que no hi havia cap objecció jurídica per posar en marxa aquesta normativa. El fet que no s’haja fet encara, només ens fa pensar que els únics impediments són merament de càlcul polític.

Des d’Intersindical Valenciana sempre hem defensat que només si el personal de les administracions públiques és competent en les dues llengües oficials es podran garantir els drets dels ciutadans i ciutadanes a ser atesos, oralment i per escrit, en valencià.

Intersindical Valenciana no deixarà de lluitar i reclamar a aquest Govern que, després de més 37 anys de l’oficialització del valencià en l’Estatut d’Autonomia, es garantisquen tots els drets dels valencians i les valencianes a usar i ser atesos en la llengua pròpia. I per això és necessari, sense cap mena de dubte, l’exigència de la competència lingüística en l’accés a la funció pública.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.