Davant la crisi

Pel control del sistema financer

Intersindical Valenciana subscriu el “Manifest de la campanya 10 anys de crisi”.

04 / 09 / 2018 | Intersindical

Crida a l’acció

Controlem les finances

Deu anys després de la caiguda de Lehman Brothers, ha arribat el moment de desxifrar la crisi financera mundial des del punt de vista de la ciutadania i de proposar solucions comunes per afavorir l’interès general. Lehman Brothers s’ha convertit en un símbol del fracàs d’un sistema financer liberalitzat i desregulat. La seva caiguda va desencadenar una crisi econòmica i financera * però també ecològica i social * de tal gravetat que milions de persones van perdre els seus llocs de treball, els seus llars i la seva protecció social.

S’ha posat de manifest la irresponsabilitat social de les grans empreses financeres en la seva imprudent assumpció de riscos, així com la passivitat i complicitat dels responsables polítics en els anys anteriors a la crisi. Les multinacionals financeres no s’han controlat, i la ciutadania ha pagat un considerable preu amb la pèrdua de drets a prestacions d’atur decents, a una pensió digna, a una sanitat universal ...

Se’ns demana que creguem que s’han après les lliçons i que els canvis necessaris són imminents. Però no, tot i les fortes crítiques a la ideologia d’uns mercats financers abandonats a la seva sort, expressades per moltes persones i organitzacions des que va esclatar la crisi, el neoliberalisme segueix exercint el seu control sobre les polítiques, les normes i les institucions financeres, el que condueix a un atac a gran escala contra les nostres condicions de vida.

El risc d’un nou col·lapse segueix existint, i és possible que ens veiem obligats a rescatar una altra vegada als megabancs amb milers de milions de diners públics. Milions de noves víctimes podrien sumar-se a les que ja han patit la crisi i els milions que, fins i tot avui dia, segueixen patint la pobresa i el deute. Un recordatori constant que la crisi no ha acabat.

2018, desè aniversari de la crisi financera, és l’any en què ens sumem amb aquesta crida a l’acció a la campanya europea pel control de les finances. És un aniversari que ens brinda l’oportunitat d’obrir un nou espai de debat públic sobre les causes profundes de la crisi i el que volem fer amb el sector financer. Hem de defensar el nostre futur i imposar una solució socialment justa al deute actual. No pagarem deutes odiosos, ni avui ni demà. Exigim que els bancs i les finances servisquen a la societat. En 2018 estem decidits a intensificar la lluita pel control democràtic de les finances.

Hem de desmantellar els grans bancs, posar fi a l’especulació, establir una fiscalitat justa i eficaç del sector financer i realitzar inversions públiques en serveis i infraestructures que milloren les nostres vides i creen llocs de treball. Hem de transformar el sistema financer perquè dirigisca els diners cap a inversions per a la transició ecològica i social en lloc d’alimentar bombolles especulatives.

Denunciem l’impacte negatiu d’uns mercats financers a curt termini que alimenten la desigualtat social, la pobresa, el col·lapse dels serveis públics i el canvi climàtic.

Fem nostres les noves formes de produir i compartir recursos i riquesa. És essencial fomentar l’acció política ciutadana que force l’adopció de normes que posen fi a l’era de la financiarització, en la qual la societat està dominada per la lògica depredadora dels bancs i els mercats financers. Les finances són poderoses, però si ens unim podem participar en aquesta indispensable lluita política. Necessitem que el major nombre possible d’organitzacions de la societat civil i moviments ciutadans s’unisquen a la nostra coalició i facen de 2018 un punt d’inflexió perquè la pròxima dècada siga finalment una dècada en la que controlem les finances.

¡Reaccionem! Actuem! Controlem les finances!
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.