Davant la crisi

Qui pot tornar a treballar aquest 14 d’abril?

El Govern obri la possibilitat de tornar al treball en les activitats no essencials

14 / 04 / 2020 | Intersindical

Després de les vacances de Setmana Santa, a partir d’aquest dimarts 14 d’abril les persones que treballen en activitats no essencials poden tornar als seus llocs de treball en un retorn escalonat, i amb una sèrie de mesures preventives per a evitar la propagació del coronavirus.

És a dir, tornen les condicions originals de l’estat d’alarma aplicat el passat 14 de març. Es mantenen les mateixes condicions de confinament que es venen aplicant des de llavors. Quant a la normalitat laboral, dependrà de les recomanacions de les autoritats sanitàries i científiques.

L’estat d’alarma, que es va aprovar el passat 14 de març amb motiu de la crisi del coronavirus s’ha prolongat fins al 26 d’abril. Ara, tornem a les mateixes condicions de l’Estat d’Alarma que es va aplicar el passat 14 de març, és a dir des del principi. Segueix sense estar permesa l’obertura de bars i establiments de restauració, discoteques, instal·lacions culturals, d’oci, recintes esportius, parcs d’atraccions i auditoris. Segueix la prohibició de les revetles, desfilades, festes populars i manifestacions folklòriques en recintes oberts i vies públiques.

Entre els sectors que poden tornar a treballar, estan la construcció i la indústria, el comerç minorista, i el de les línies de producció no relacionades amb els serveis bàsics. També poden tornar a funcionar, aquelles empreses que no figuren entre les activitats prohibides pel Reial decret 463/2020 del 14 de març, i no tinguen recursos perquè es treballe a distància. Totes han de respectar les mesures de seguretat per a evitar la propagació del virus.

En les empreses o establiments amb atenció al públic han d’aplicar-se les mesures per a “minimitzar el contacte” entre empleats i clients. L’aforament màxim haurà de permetre complir amb el requisit de distància interpersonal. Mínim un metre, l’òptim, dos metres.

Les mesures hauran de complir amb:

-La distància interpersona. Tot el públic, inclòs el que espera, ha de guardar-la.

-L’empresa ha de facilitar equips de protecció individual quan els riscos no puguen evitar-se, o no puguen limitar-se prou per mitjans tècnics.

-Els equips de protecció individual hauran de ser adequats a les activitats i els treballs a desenvolupar.

Sanitat ha elaborat una guia amb les pautes recomanables per a poder fer front al coronavirus en la tornada al treball. Entre altres recomana, l’entrada al treball de manera escalonada, la reducció dels torns, el tancament d’àrees comunes, el manteniment de la distància de seguretat entre el personal treballador i facilitar la rentada de mans. Per als uniformes de treball o similars, sanitat recomana guardar-los en bosses i tancar-los per al traslladat fins on s’haja de llavar. Per a llavar la roba, el consell és utilitzar una temperatura d’entre 60 i 90 graus.

El Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, enumera el llistat de les professions i activitats que poden tornar a treballar.

Recordem que durant l’Estat d’Alarma, només es pot eixir per a:

Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.

Desplaçament al lloc de treball per a efectuar la prestació laboral, professional o empresarial.

Retorn al lloc de residència habitual.

Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances.

Per causa de força major o situació de necessitat.

Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa.

Aquestes activitats s’han de realitzar de manera individual, tret que s’acompanye a persones amb discapacitat, menors, majors, o causa justificada.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.