Davant la crisi

Sobre l’ajornament del pagament del 2% de pujada salarial per 2020 a les empleades i empleats públics valencians

En aquest moment cal prioritzar tots els esforços per a garantir la màxima atenció sanitària i les prestacions socials de les persones més vulnerables, davant el virus o davant les conseqüències laborals i socials.

24 / 03 / 2020 | Intersindical

cal prioritzar els esforços per a garantir la màxima atenció sanitària i les prestacions socials

Ahir tinguérem notícia, pels mitjans de comunicació, que el Consell estudia ajornar el pagament de l’increment del 2% de les retribucions previst per a 2020; un pagament que havia de fer-se efectiu en la nòmina d’abril, amb efectes d’1 de gener. Cal dir, abans de res, que aquest increment es va aprovar al mes de gener pel Consell de Ministres; la qual cosa vol dir que l’endarreriment ja era una realitat abans que esclatara la crisi sanitària i que aquesta només ha fet més palesa, si cal, la manca de liquiditat de la Generalitat.

La notícia l’hem contrastada amb fonts directes de la Conselleria d’Hisenda i, efectivament, ens han confirmat que està damunt la taula l’ajornament d’aquest pagament, per raons de liquiditat financera derivada de les despeses extraordinàries ocasionades per l’epidèmia de coronavirus. Bé, com ja hem dit, la causa esgrimida és una causa conjuntural, que se suma a d’altra estructural: l’infrafinançament.

Davant aquesta situació, el primer que Intersindical Valenciana vol manifestar és la seua disconformitat amb les formes. Ens sembla lamentable i d’una falta de respecte absolut cap als treballadors i treballadores de la Generalitat el fet que ens hàgem hagut d’assabentar per la premsa. Cap responsable del Consell, i en particular, de la Consellera de Justícia, com a màxima responsable en matèria de condicions laborals a l’àmbit de personal de la Generalitat, no s’ha dignat a informar, prèviament, al seu personal convocant la Mesa General de Negociació.

Pensem que els empleats i empleades públics, com molts altres col·lectius, estan afrontant aquesta crisi sanitària amb una entrega i professionalitat digna de reconeixement que no mereix, en cap cas, que se’ls ignore a l’hora de prendre decisions que els afecten. Les persones que treballem en els diferents sectors de la Generalitat estem a l’alçada de les circumstàncies que requereix aquesta situació excepcional, com ja hem demostrat, i tenim la maduresa i la generositat necessària per saber quan la nostra solidaritat és important per a la societat. Per tant, exigim la Convocatòria de la Mesa General de Negociació de forma immediata i que se’ns informe amb claredat i transparència d’aquesta decisió.

Ara ja, entrant en el fons de la qüestió, des d’Intersindical Valenciana tenim molt clar que en aquest moment, cal prioritzar tots els esforços per a garantir la màxima atenció sanitària i les prestacions socials de les persones més vulnerables, davant el virus o davant les conseqüències laborals i socials de la crisi econòmica secundària a la sanitària. Tampoc se’ns escapa, des de fa molt de temps, quina és la situació econòmica de la nostra Generalitat. És per això que pensem que no és moment de debats i de retrets, ans al contrari, és el moment de sumar, d’ajudar i de ser solidaris amb el conjunt de valencians i valencianes i, per tant, de fer una treva i d’assumir mesures que, malgrat no ser de gust, sabem que són necessàries per cobrir unes altres necessitats més urgents.

No obstant això, ha de quedar clar que és una posició supeditada a la superació de l’actual situació d’emergència sanitària. En el moment oportú, exigirem el pagament de l’increment retributiu que ara es congela, amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2020, i no acceptarem cap retallada salarial, de plantilles o de drets laborals. El personal del sector públic, també el del sector privat, ha patit els efectes de la crisi de 2008, uns efectes que encara no s’han revertit totalment i hem demostrat la nostra solidaritat en tot els moments de crisi, com ara, però no acceptem que aquesta crisi sanitària, social i econòmica la tornem a pagar les treballadores i els treballadors, del sector públic o del sector privat, i els sectors socials més desfavorits. 

Per altra part exigirem explicacions sobre la l’actuació del Consell per revertir la situació d’infrafinançament del País Valencià, perquè ara no és una qüestió de números, és una qüestió de salut, de vida, de necessitats bàsiques, que el nostre Govern ha de poder assegurar davant qualsevol contingència que es puga presentar, com també ho és la de dotar de reforços i d’equipaments personals individuals per protegir-se del contagi de manera immediata a tot el personal dels serveis essencials i serveis públics que treballa per fer front a aquesta crisi sanitària, personal al que no volem deixar passar l’ocasió per manifestar el nostre reconeixement públic.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.