Drets de les dones

#LibertadAlas17#ElSalvador #AbortoLibre

A El Salvador més de 125 dones compleixen penes de presó que arriben fins als 40 anys, condemnades per homicidi agreujat.

17 / 06 / 2014 | Intersindical

A aquest país l’avortament es troba penalitzat en totes les seues formes des de l’any 98,  en el qual la reforma del Codi Penal va llevar els tres únics supòsits que fins a eixe moment es permetien per a avortar: l’avortament terapèutic, quan la vida de la dona estava en perill; eugenèsic, quan la vida del fetus no era viable a causa de malformacions; i l’ètic, quan el fetus era producte d’una violació o incesto. Hui, la restrictiva llei salvadorenca prohibeix l’avortament en qualsevol cas i les dones que han avortat s’enfronten a penes de presó, sense tenir en compte cap consideració, com en el cas de moltes d’elles, l’avortament espontani i fora de la seua voluntat.  Incĺús quan la vida de la dona està en perill.

avortament prohibit encara que hi haja risc de perdre la vida

Si ets dona i avortes, o si ajudes a una dona a fer-lo, t’enfrontes a penes de presó de huit anys. El fet que les penes a la majoria de les dones s’allarguen als 40 anys és per què se les acusa d’homicidi.
Actualment hi ha més de 125 dones a la presó amb condemnes que arriben fins als 40 anys, condemnades per homicidi agreujat.
El Salvador és un dels cinc països de Llatinoamèrica, al costat de Nicaragua, Hondures, República Dominicana i Xile, que prohibeix l’avortament de manera absoluta.

L’1 d’Abril de 2014, l’Agrupació Ciutadana per la despenalització de l’Avortament i organitzacions feministes d’El Salvador presentaren davant l’Assemblea Legislativa 17 sol·licituds d’indult, una per cadascuna de les dones que van ser perseguides, acusades i condemnades, sense comptar amb el suport legal apropiat per a ser escoltades i defensar-se adequadament. Totes elles van ser acusades per personal de salut pública quan van arribar dessagnant-se a la recerca d’ajuda mèdica, per presentar complicacions mèdiques per un avortament espontani. Foren denunciades, acusades i processades inicialment per avortament, però després els van canviar el delicte condemnant-les per homicidi agreujat, la qual cosa és permès per la llei nacional. Encara segueixen preses.
Per això, l’Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l’Avortament i altres organitzacions internacionals estan sol·licitant l’indult per a 17 dones que es troben en aquesta situació. 

Hui, 17 de juny hauran concentracions en diferents ciutats. A València, a les 19 hores en el consolat d’El Salvador.

#17J #LibertadAlas17 #17MujeresCondenadas #ElSalvador #AbortoLibre




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.