Intersindical Valenciana ha participat en les Jornades Confederals de Formació amb el lema “Les lluites feministes, motor de canvi” , celebrades en la localitat d’Alcalá de Henares el 9 i 10 d’abril.
La delegació d’Intersindical ha estat formada per tretze dones del sector d’ensenyament, administració local, sanitat i empresa privada, que s’han trobat amb la resta de les seixanta dones participants dels diferents sindicats territorials i sectorials de la Confederació Intersindical.
Després de l’acte d’inauguració, a càrrec de la responsable confederal de Dona, Mari Luz González Rodríguez, es va desenvolupar la primera ponència “Transitant el feminisme, cròniques subjectives”, per Elvira Siurana Zaragozá, activista feminista de llarga trajectòria i reconegut prestigi, que va fer un recorregut en la història dels drets de les dones en l’estat espanyol i el feminisme des dels seus orígens fins a arribar a l’actualitat. Va parlar de la formació feminista, de les pioneres en la lluita, de les reaccions misógines, de les accions i els assoliments aconseguits, fins a arribar a la realitat actual.
En el debat analitzàrem els assoliments i reculades, es va fer balanç dels drets aconseguits i es va lamentar que hui ens continuen assassinant per ser dones i que alguns dels nostres drets estan en l’aire.
L’altra ponència “De la lluita transexual a la lluita transfeminista”, va ser a càrrec de l’activista sindicalista Laura Bugalho Sánchez, que ens va explicar la situació dels moviments transexuals a l’Estat Espanyol en aquest moment: com les xarxes establides entre diferents col·lectius ha enfortit aquests moviments, la seua confluència amb el feminisme donant lloc al transfeminisme i la importància de les organitzacions Chrysallis, de mares i pares de xiquetes i xiquets trans que suposa un punt d’inflexió de caràcter revolucionari, abans somiat per les persones Trans majors, que obri nous camins de lluita i amplifica les nostres veus.
Debatérem sobre la necessitat de l’educació transversal i del fet que hem de parlar de justícia i no de tolerància, amb la qual cosa va quedar clar que, malgrat els avanços, encara queda molt a fer.
Quant als tallers, Rosa Márquez Teixó -experta en comunicació- va impartir el de “ComÚNICA (parlar en públic és fàcil i ho saps)”, en el qual - a partir d’una anàlisi que és la comunicació i dels diferents elements que intervenen en ella- ens va indicar estratègies per a parlar en públic i evitar el sentiment de pànic que en ocasions ens impedeix parlar adequadament, com per exemple respirar correctament, exercicis de relaxació previs al discurs, postura adequada o prendre contacte previ per a conéixer el fòrum on anem a intervenir.
Mariela Burgos Leguiza -Psicòloga experta en gènere- va impartir el taller d’“Autoconeixement i Imatge Personal”, que ens va ajudar a conéixer-nos millor a nosaltres mateixes des d’una anàlisi interna de la nostra imatge pública, personal, individual i col·lectiva, millorant així l’autoestima i les relacions personals, guanyant en seguretat i apoderament.
Quant a les conclusions de les Jornades, va quedar palesa la necessitat de continuar la lluita feminista i les aliances entre nosaltres davant l’atac patriarcal i el rearmament del masclisme, ja que cada vegada que aconseguim un assoliment, la reacció misógina és tremenda. És molt el caminat, però el camí és llarg i queda molt encara per recórrer.
Per tot, la conclusió és el mateix lema de les Jornades: les lluites feministes, motor del canvi.