Drets socials

Intersindical Valenciana dona suport a les concentracions contra els abusos de les elèctriques

Amb el lema “Primer la gent”, tindran lloc el 6 d’octubre a les 19:00 en nombroses ciutats. Al País Valencià seran a Alacant, Elx, Castelló, València i Torrevella

30 / 09 / 2021 | Intersindical

Des de fa uns mesos, la ciutadania estem observant amb estupor com cada dia tenim un màxim històric del preu de l’electricitat i com, cada mes, la factura augmenta. És tant la pujada, que el que paguem ara per la llum és el doble del que pagàvem l’any passat. Aquesta escalada, però, no és només d’ara: des de la privatització d’Endesa en 2003, les factures no han deixat de pujar.

Per explicar l’augment, alguns mitjans s’esforcen a repetir la idea que a l’Estat espanyol es paguen massa impostos sobre el preu de la llum i que això és el que fa encarir la factura. Poca crítica es fa, però, al mercat majorista d’electricitat, que estableix quins són els preus del quilowatt i dels peatges, i que està constituït per les mateixes empreses que generen i distribueixen l’electricitat. Un autèntic oligopoli que decideix sobre un servei i recurs essencial com és l’energia, i que al llarg de la història ha demostrat pocs escrúpols. Recordarem només dos casos: en 2011, la CNMV va multar Endesa, Iberdrola, Naturgy (en aquell moment Gas Natural), EDP (en aquell moment Hidroeléctrica del Cantábrico i EON) per pactar preus i obstaculitzar la possibilitat de canviar d’empresa; quatre anys més tard la multada va ser Iberdrola per haver manipulat el preu de l’energia en 2013, ja que va incrementar el preu de l’oferta de tres centrals hidràuliques de la seua propietat. La primera infracció va ser sancionada amb 61 milions d’euros i la segona, amb 25, preus mòdics si tenim en compte que els beneficis de les 3 empreses grans (Iberdrola, Endesa i Naturgy) han sigut, només en el primer semestre d’enguany, de 2.847 milions d’euros.
Tot açò passa mentre la pobresa augmenta: al País Valencià, la taxa de població en risc de pobresa i exclusió social frega el 30%, persones i famílies que no podran assumir la constant escalada en les factures. Una volta més es demostra que el mercat només s’autoregula per trobar noves fórmules de continuar esprement la classe treballadora.

Davant d’aquesta situació, el govern estatal ha de posar en marxa el que diu l’article 128 de la constitució, que permet intervenir empreses de recursos essencials quan l’interés general així ho exigisca. La situació actual és insostenible i no es pot permetre que empreses privades especulen i s’enriquisquen amb un bé tan necessari com l’energia.

Al País Valencià, les concentracions previstes el dia 6 d’octubre, a les 19:00 seran davant de les seus d’Iberdrola de les següents localitats:

-Alacant. c/ Sant Vicent, 22

-Elx. c/ La Torre, 47

-Castelló. c/ Enmig, 116

-València. Pl. Tetuan, 15

-Torrevella. C/ Concordia, 5

El 6 d’octubre, totes al carrer contra els abusos de les elèctriques! Primer la gent!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.