Drets socials

Intersindical Valenciana dona suport a uns drets socials inclusius, públics i de qualitat

Intersindical Valenciana ha participat en el nou Decret de Tipologies que desenvolupa la Llei de Serveis Socials Inclusius

23 / 03 / 2023 | Intersindical

El dia 22 de març del 2023 s’ha publicat en el DOGV el Decret 27/2023, de 10 de març, pel qual es regulen la tipologia i el funcionament dels centres, serveis i programes de serveis socials, i la seua ordenació dins de l’estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

En aquest important decret ha participat la Intersindical Valenciana realitzant una sèrie d’aportacions que han seguit sempre el criteri de defensa d’uns serveis socials públics, de qualitat i inclusius.

Es tracta d’un dels decrets fonamentals que desenvolupen els principis de La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de Serveis Socials Inclusius (LSSI) de País Valencià i que va ser aprovada amb el suport del nostre sindicat que també, igual que en aquest decret, va participar en els processos deliberatius.

Aquesta llei i aquest Decret, hem de recordar, són molt importants perquè consoliden un NOU MODEL (quarta pota del estat de benestar) que fan dels serveis socials un dret universal i subjectiu.

Encara que aquests principis rectors semblen abstractes no ho són tant ja que aquests conceptes (subjectiu i universal) suposen en la realitat i en el desenvolupament normatiu que TOTES les persones (universalitat), amb situació de vulnerabilitat i/o necessitat té accés aquesta atenció (prestacions econòmiques, tècniques i professionals), són objecte de la distribució d’aquests drets (subjectius), inviolables i intransferibles.
Un dels principis rectors d’aquest decret és l’enfocament utilitzat. Davant un model “asistencialista i institucionalizador” s’opta per un enfocament “centrat en la persona” que tinga en compte el que la norma anomena “perspectiva inclusiva i emancipadora” en què l’objectiu fonamental és “mantenir a les persones en els seus contextos convivencials i comunitaris” y la volta a la gestió publica amb la utilització contratat-programa.

Intersindical Valenciana ha apostat sempre per incorporar aquesta perspectiva INCLUSIVA en les normatives perquè suposa l’apoderament real de les persones usuàries i la necessitat d’implementar aquests models comunitaris així com una decidida “democratització” dels centres de serveis socials com a part d’aquesta millora en la presa de decisions. No podem deixar de comptar amb la veu de les i els professionals i la veu de les persones usuàries a l’hora de decidir sobre qüestions que els afecten en el seu dia a dia.

D’altra banda, cal destacar del Decret que les prestacions i recursos estaran basats en els “principis d’equitat, progressivitat, redistribució i solidaritat” tal com assenyala l’article 10 del decret. Això suposa que cap persona es quedarà fora de la cobertura dels Serveis Socials Públics per no disposar de mitjans econòmics. A més, el sector privat que rep diners públics i concerte els serveis, haurà de publicitar en els seus mitjans comunicatius, el preu de les seues places, la carta de serveis o els serveis opcionals del que disposen.

A més el decret incorpora una de les novetats i és relacionar l’atenció a les persones amb les seues demarcacions territorials.

Els Serveis Socials relacionaran els nivells d’atenció amb les “demarcacions territorials” quedant dividits de la següent manera: les ZONES BÀSIQUES (atenció primària bàsica), les ÀREES (atenció primària específica) i els DEPARTAMENTS (atenció secundària).

Una de les qüestions que aborda el decret és l’actualització de la ràtio de personal de tots els recursos inclosos en el sistema, tenint en compte les noves realitats sorgides durant i després de la pandèmia de COVID-19, com la necessitat de centres residencials que se semblen més “llars”, la realitat de fer costat a les persones amb diversitat funcional per al desenvolupament de la seva autonomia o la necessitat d’incloure a nous professionals en el sistema d’atenció, una atenció basada sempre en la persona com a centre.

El nostre sindicat, sensibilitzada amb aquesta realitat que afecta als professionals dels centres, des del primer moment hem considerat que les “ràtios” entre les persones professionals i les persones usuàries són bàsiques per a millorar la qualitat del serveis prestats. D’ací ve que en totes les nostres aportacions hem defensat la necessitat de baixar les ràtios sobretot en atenció secundària i en els serveis on l’assistencialisme és necessari. I sobretot per una atenció centrada en la persona de Qualitat tant per el usuari i la usuària, els treballadors i treballadores i el servici.

D’altra banda, professionals dels serveis socials procedents de les noves titulacions implementades en els cicles mitjans i superiors a partir d’ara tindran un major reconeixement de la seua tasca i majors possibilitats laborals. Evitar intrusisme professional i rebre una atenció de qualitat amb una bona preparació acadèmica y professional.

Al costat de les qüestions de principi i a les qüestions laborals, Intersindical Valenciana, com a sindicat que defensa una sèrie de valors sociopolítics, ha realitzat una sèrie d’aportacions que, en gran part s’han arreplegat en el document final del Decret. Intersindical Valenciana ha defensat sempre que aquest nou model de serveis socials millore els processos de democratització dels centres secundant des del primer moment la figura dels “consells de centre”, on les persones treballadores i les persones usuàries podrien participar en la presa de decisions a través de processos on es facilite votar diferents qüestions que els afecten.

En nom de l’apoderament i autonomia de les persones amb diversitat funcional, aquest decret aposta per l’atenció centrada en la persona. Defensa l’existència de “habitatges col·laboratius” en l’art.53 i parla d’un model de convivència basat en la “autogestió”. Intersindical Valenciana considera insuficient el poc desenvolupament d’aquesta qüestió.

Finalment des de la Intersindical Valenciana, pensem que molts aspectes del decret, sí suposen un avanç en drets socials en la línia de la Llei aprovada en 2019. Ara bé, d’altra banda el decret és insuficient en algunes matèries ja assenyalades i, a l’espera dels seus desenvolupaments normatius, Intersindical Valenciana estarà atenta i vigilant perquè els assoliments no siguen lletra morta i perquè les deficiències puguen corregir-se en futurs desenvolupaments normatius i en un diàleg obert i fructífer amb la nostra organització.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.