Drets socials

Intersindical Valenciana presenta la campanya “Ningú és menys que ningú”

21 / 10 / 2019 | Intersindical

Intersindical Valenciana a través del seu Grup de Polítiques Socials i del seu projecte Intersindical Inclusiva presentarà el pròxim 24 d’octubre a les 12 hores en la Universitat de València (Facultat de Ciències Socials) la campanya “Ningú és menys que ningú”.

 

Aquesta campanya de caràcter simbòlic s’emmarca en el context del moviment de reforma legislativa que va iniciar l’any 2018 la periodista amb diversitat (sordesa congènita) Vicky Bendito i que serà la padrina de l’acte. En aquest acte també participaran professores i preofessors de la facultat de Ciències Socials, el deganat de la facultat, representants de la Intersindical Valenciana, representants d’organitzacions socials i, sobretot, persones joves, i alumnes de la facultat. Des del sindicat pensem que la conscienciació sobre aquestes qüestions és necessària per a poder canviar el llenguatge amb el què qualifiquem a les persones.

En 2018 l’activista Vicky Bendito, amb el suport d’organitzacions socials, va promoure una campanya en Change.org en la qual declarava que ella no era “disminuïda”. Les signatures aconseguides van ser lliurades a la Comissió Constitucional del Congrés que va votar per una majoria de tres cinquenes parts, la reforma de l’ofensiu article 49 de la Carta Magna que continua referint-se a la diversitat o discapacitat amb el terme “disminuïts”. Aquest avantprojecte, actualment continua sent un text provisional que no ha derivat en un projecte. Un text que té com a objectiu ser arreplegat en un BOE i que supose el canvi real de l’article que continua perpetuant-se any rere any.

La Intersindical Valenciana en aquests dies de precampanya electoral, defensa que el llenguatge inclusiu no és només una qüestió estètica que té a veure amb el que siga o no “políticament correcte”, sinó que afecta al reconeixement de la dignitat dels éssers humans. Qualificar a les persones com a “minusvalides”, “retardades” o “disminuïdes” no és una mera qüestió formal, és una qüestió ètica i moral de primer ordre.
La Intersindical Valenciana sensibilitzada amb els principis de la inclusió social, defensa que no sols han de canviar les paraules del text constitucional sinó la conscienciació de la societat a l’hora de referir-se a les persones, des de les paraules que emprem en un bar fins als informes mèdics o en els rètols dels banys públics. El llenguatge expressa una manera de pensar i si canviem la nostra manera de pensar i de veure a les persones amb diversitat estarem en el camí correcte per entendre que els drets i les capacitats no siguen un mera qüestió de beneficència sinó de justícia social, una justícia social que està en el ADN de la nostra organització sindical.

 



Comentaris
Edgar Soria Momparler
24 / 10 / 2019 - 0:13

El llenguatge és molt important, doncs és la forma de comunicar-nos i referir-nos els uns als altres. A menys diferenciadores siguen les referències més iguals som els uns als altres.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.