Lo Rat Penat i la llengua

Francesc de P. Burguera
09 / 05 / 2011 | Levante-EMV

No cal treballar a l´ensenyament per saber que el govern valencià del PP pretén extirpar les línies en valencià, així com eliminar grups dels centres públics (per augmentar-los als de l´Església), retallar hores de reforç, recursos i professorat, apujar el nombre d´alumnes per aula i la jornada laboral, abaixar salaris d´educadors i aportacions als centres, etc.


La política lingüística: un balanç

Manuel Pérez Saldanya
07 / 05 / 2011 | Levante-EMV,

El pròxim 22 de maig elegirem els representants a les Corts i als ajuntaments i el resultat marcarà d´una manera decisiva la forma com s´aborden els reptes econòmics, medioambientals, socials… i també lingüístics. La passada legislatura ha presentat llums i ombres pel que fa a la llengua.


Per un espai comunicatiu propi

Joan Carles Girbés
03 / 05 / 2011 | L'Informatiu

Fins el moment, els lectors catalans podien trobar als quioscos, com a mínim (depenent de la zona), quatre diaris en la seua (nostra) llengua: Avui, El Punt, El Periódico i Ara.


Els ossos o la llengua?

Josep Miquel Bausset
03 / 05 / 2011 | Levante-EMV

Hem celebrat la festa de Sant Vicent Ferrer, patró dels valencians. Són molts els llocs que recorden amb veneració el pas de Sant Vicent pels seus carrers: Catí, Morella, Sant Mateu, Llíria, Agullent, La Llosa, Teulada, Xilxes, València, on va nàixer el nostre sant i tants altres pobles.


El senyor retor

Josep L. Pitarch
04 / 04 / 2011 | El Punt

Com he recomanat en tres ocasions la sèrie Senyor retor de Canal 9, ja hi ha qui m’ho ha retret i voldria donar alguna explicació. Per descomptat, no tinc cap dubte a qualificar la televisió autonòmica de nefasta per a la llengua, per a la convivència, per a la mo-ral, per a la salut mental i per a la butxaca dels valencians; a més a més, perquè no compleix l’objectiu que indica la llei de la seua creació, que és servir a la normalització del valencià.


Educació plurilingüe

Carme Miquel
22 / 03 / 2011 | Levante EMV

El conseller d’Educació ha parlat diverses vegades d’educació plurilingüe, sense que les seues paraules respongueren a cap plantejament concret. Perquè no s’hi tracta simplement d’introduir l’anglés a l’edat de tres anys en alguns centres, o ensenyar xinés mandarin en algun altre lloc, ni cap altra ocurrència No.


Alcaldes sense dignitat

Ferran Suay
14 / 03 / 2011 | El Punt

“En primer lloc vos demane disculpes per si en algun moment em passe al valencià. És la meua llengua materna i tinc eixe defecte. Si ho faig em perdoneu. Em perdoneu, m’aviseu i passaré ràpidament al castellà”. Aquestes paraules —òbviament en versió castellana— les va dir l’alcaldessa de Torrent, Maria José Català, en un acte de proclamació dels candidats del PP a València.


Contra el nacionalisme lingüístic

Ferran Suay
01 / 03 / 2011 | Pica'm

He vist que hi ha un nou manifest contra el nacionalisme lingüístic, promogut —es veu que— per pares i mares que viuen en comunitats autònomes d’aquelles que anomenen “amb llengua pròpia” (que les altres no en tenen?; són mudes?). I vull adherir-m’hi immediatament i sense reserves.


TV3

Àlex Nebot
22 / 02 / 2011 | El Punt

Mon pare votava conservador però era de Castelló. No és que això siga garantia de res, perquè ja em direu Carlos Fabra d’on és i on és elegit. Però a Castelló algunes coses les tenen clares. I entre elles la unitat de la llengua.